Új Open Access megállapodások

Read & Publish megállapodás a Royal Society of Chemistry-vel

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központban működő Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) új típusú, Read & Publish szerződést kötött a Royal Society of Chemistry tudományos kiadóval. A szerződés értelmében a konzorciumban résztvevő intézményeknél affiliációval rendelkező szerzők nyílt hozzáférésű cikkeket tehetnek közzé a Royal Society of Chemistry hibrid folyóirataiban, valamint továbbra is hozzáférhetnek a kiadó teljes folyóiratcsomagjához.

 A Read & Publish modell lehetővé teszi, hogy az EISZ-intézmények levelező szerzőinek cikkei a megjelenés pillanatától szabadon hozzáférhetők legyenek, minden további közvetlen költség nélkül.

Az egyéves megállapodás, amely egy további évvel meghosszabbítható, fontos lépést jelent annak érdekében, hogy a magyar tudományos cikkek bárki számára szabadon hozzáférhetők legyenek.

Stephen Rumbelow, a Royal Society of Chemistry Sales & Marketing igazgatója elmondta: „Nagyon örülünk, hogy ilyen ígéretes megállapodást kötöttünk az EISZ-szel, ami azt jelenti, hogy a magyar konzorcium tagjai, tíz másik európai ország intézményeihez csatlakozva, az újgenerációs Read & Publish modell alkalmazásával segítik az átmenetet a nyílt hozzáférésű tudomány felé. Ez a megállapodás fontos mérföldkő a magyar kémikusokkal folytatott együttműködésünk megerősítésében azáltal, hogy platformunkon keresztül összekapcsoljuk őket az európai open access közösséggel.”

Urbán Katalin, az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program igazgatója elmondta: „A Royal Society of Chemistry-vel való együttműködésünk stabil alapokon áll. Az elmúlt években az EISZ fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy a kiadókkal kötött megállapodásaink fedezzék a résztvevő intézmények OA kiadási költségeit. A Royal Society of Chemistry eddig is úttörő szerepet töltött be a nyílt hozzáférésre való átmenetben, és rendkívül örülünk annak, hogy magyar nemzeti konzorcium is csatlakozik nemzetközi szakmai kezdeményezéshez.”

Az EISZ-ről

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program a hazai felsőoktatás, a közgyűjteményi szféra és a nonprofit kutatásban részt vevők számára nyújt hozzáférést elektronikus tudományos tartalmakhoz nemzeti licenc vásárlásával. A program keretében 220 feletti magyar intézmény férhet hozzá több mint 60 online adatbázishoz. A nemzeti program az MTA Könyvtár és Információs Központ szervezeti keretei között működik, a költségvetést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal biztosítja.

A Royal Society of Chemistry-ről

A Royal Society of Chemistry non-profit szervezet, amely több mint 175 éves örökséggel és ambiciózus jövőképpel támogatja a kémia fejlődését. Az Egyesült Királyság kémikusainak szakmai szervezete világszerte több mint 50 000 tagot számlál. További információ a Read & Publish modellről