Új Open Access megállapodások

Open access megállapodás az American Chemical Society-vel

Open access szerződést kötött a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központban működő Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és az American Chemical Society, Publications Division (ACS, Amerikai Kémiai Társaság). A szerződés értelmében a konzorciumban résztvevő intézményeknél affiliációval rendelkező levelező szerzők minden további költség nélkül nyílt hozzáférésű módon jelentethetik meg publikálásra elfogadott cikkeket az ACS valamennyi folyóiratában. A résztvevő intézmények továbbra is hozzáférnek a kiadó teljes folyóiratcsomagjához és a Chemical & Engineering News-hoz.

 „A kémia kiemelkedő helyet foglal el a magyar tudományban, az ACS kiadványai pedig a szakterület legkiválóbb folyóiratai közé tartoznak. Ezért különösen örülünk annak, hogy a kiadóval megkötött első magyar konzorciumi szintű szerződés a folyóiratokhoz való hozzáférés mellett azt is biztosítja, hogy az előfizető intézményeknél affiliált levelező szerzők cikkei nyílt hozzáféréssel jelenhessenek meg. Ezzel is segítjük a magyar tudományos művek korlátozás nélküli hozzáférését” – mondta el a megállapodás kapcsán Urbán Katalin, az EISZ Nemzeti Program igazgatója.

A szerződés egyszerűsíti a magyar kutatók számára az open access publikálással járó munkafolyamatokat; a cikkek elfogadása és a nyílt hozzáféréshez kapcsolódó teendők egy felületen zajlanak. A szerzőknek a továbbiakban nem saját keretükből kell közvetlen fizetniük a nyílt hozzáférésű közzétételi díjakat (article processing charge, APC), mivel ezeket a költségeket fedezi a megkötött szerződés. Az ACS a Copyright Clearance Center (CCC) nemzetközi jogvédő szervezettel együttműködésben végzi a szerzői joggal és licencekkel kapcsolatos tevékenységet. A magyar kutatók évente mintegy 100 ezer tanulmányt töltenek le a kiadó folyóirataiból. 

Az együttműködés újabb mérföldkövet jelent az ACS számára a kutatók számára eddig kialakított open access szolgáltatások fejlesztésében. "Elkötelezettek vagyunk a kutatók támogatásában, hogy tanulmányaikat nyílt hozzáféréssel jelentessék meg az általuk választott folyóiratokban, miközben garantáljuk a megjelent írások minőségét, megbízhatóságát és megőrzését" – mondta James Milne, Ph.D., az ACS Publications elnökhelyettese. „Ez a megállapodás az EISZ Nemzeti Programmal biztosítja, hogy a világszínvonalú magyar kutatók bármilyen ACS folyóiratban publikálhassanak, tudva, hogy írásaik a világ leginkább idézett, legelismertebb és legolvasottabb folyóirataiban jelennek meg.”

Az ACS további hat országban kötött hasonló megállapodást, így világszerte összesen 150 intézmény munkatársai élhetnek a lehetőséggel – köztük a németországi Max Planck Institutes, a nagy-britanniai JISC konzorcium tagintézményei vagy az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói. Az ACS évek óta igyekszik a kutatói igényekhez igazítani a szolgáltatásait, és mindent megtesz, hogy a szerzőket a nyílt hozzáférésű publikálásra bátorítsa. Az eddigi szerződéseken túl a kiadó további lehetőségeket is kínál az open access publikálásra (https://publish.acs.org/publish). A különböző kezdeményezéseknek köszönhetően eddig több mint 25 ezer tanulmány jelent meg mindenki számára szabadon hozzáférhető módon az ACS folyóirataiban.

Az American Chemical Society-ről

Az American Chemical Society, a világ egyik legnagyobb tudományos társasága, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusánál bejegyzett nonprofit szervezet. Az ACS vezető szerepet játszik a kémiai információkhoz és a kutatáshoz való hozzáférés biztosításában több adatbázisa, lektorált folyóirata és tudományos konferenciái révén. A kiadó nem végez kutatási feladatokat, hanem lektorálja és publikálja a szakterületen készülő tanulmányokat. Az ACS 60 lektorált folyóiratot és több e-könyvet jelentet meg, illetve biztosítja az általa kiadott tudományos munkák megőrzését. A szakmai kommunikációt a hetente megjelenő Chemical & Engineering News lappal is segíti. Az ACS igyekszik a lehető leggyorsabban megjelentetni az írásokat, naprakész online felületeket kínálni a felhasználóknak, illetve mindenki számára elérhető open access lehetőséget biztosítani. Az ACS székhelye Washingtonban és Columbus-ban található.

Az EISZ-ről

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program a hazai felsőoktatás, a közgyűjteményi szféra és a nonprofit kutatásban részt vevők számára nyújt hozzáférést elektronikus tudományos tartalmakhoz nemzeti licenc vásárlásával. A program keretében 240 magyar intézmény férhet hozzá több mint 60 online adatbázishoz. A nemzeti program az MTA Könyvtár és Információs Központ szervezeti keretei között működik, a költségvetést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal biztosítja.