Új Open Access megállapodások

Open Access megállapodás a Cambridge University Press kiadóval

Mostantól az EISZ tagintézményeinek is lehetőségük van nyílt hozzáférésű publikálásra a Cambridge University Press folyóirataiban. Az új Read & Publish megállapodás értelmében a kutatók további költségek nélkül tudják megjelentetni közleményeiket a Cambridge folyóirataiban.

A megállapodás fedezi a közzétételi költségeket (APC-k) a tizenhét résztvevő intézmény valamelyikénél affiliációval rendelkező levelező szerzők számára, akik az intézményük által előfizetett folyóiratokban szeretnének publikálni. A cikkek a CC-BY-NC-SA és CC-BY-NC-ND licencek alatt jelennek meg.

A konzorciumban résztvevő intézmények a következők:

 1. Állatorvostudományi Egyetem
 2. Bölcsészettudományi Kutatóközpont
 3. Budapesti Gazdasági Egyetem
 4. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
 5. Debreceni Egyetem
 6. Eötvös Loránd Tudományegyetem
 7. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
 8. IBS - Nemzetközi Üzleti Főiskola
 9. Közép-európai Egyetem
 10. Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely
 11. Nemzeti Közszolgálati Egyetem
 12. Országos Bírósági Hivatal
 13. Országgyűlés Hivatala
 14. Pázmány Péter Katolikus Egyetem
 15. Semmelweis Egyetem
 16. Szegedi Tudományegyetem
 17. Szent István Egyetem

Chris Bennett, a kiadó globális értékesítési igazgatója elmondta: „Az Open Accessre és az Open Researchre történő áttérés egyre inkább felgyorsul. Mi a Cambridge University Press-nél elkötelezettek vagyunk, hogy biztosítsuk a felelősségteljes és fenntartható átmenetet. Úgy látjuk, hogy az ilyen jellegű Read and Publish megállapodások az átmenet kulcsfontosságú részét képezik és örömmel dolgozunk együtt az EISZ-szel, hogy továbbra is népszerűsítsük az Open Access előnyeit Magyarországon.”

Urbán Katalin, az EISZ Titkárság igazgatója elmondta: „Az EISZ és a konzorciumban résztvevő tagintézmények nagy várakozással tekintenek az új átmeneti szerződésre a nagymúltú Cambridge University Press kiadóval. Ez egy előremutató egyezmény, amely elősegíti a magyar tudomány eredményeinek jobb nemzetközi láthatóságát.”

A Cambridge University Press kiadóról

cup 2

A kiadó a Cambridge-i Egyetem része. Továbbviszi az egyetem küldetését, amely az ismeretek terjesztésével az oktatást, a tanulást és a kutatást a legmagasabb nemzetközi szinten biztosítja. A széles körű, lektorált publikációs tevékenysége 50 000 címet tartalmaz, amely kiterjed az akadémiai kutatásokra és a szakmai fejlődésre, valamint az iskolai szintű oktatásra és az angol nyelv tanítására egyaránt. A mai nemzetközi piacon is vezető szerepet betöltő Cambridge University Press kiadónak világszerte több mint 50 irodája van, termékeit a világ szinte összes országában forgalmazza.

Az EISZ-ről

eisz logo kk

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program 250 hazai és határainkon túli magyar intézmény számára nyújt hozzáférést több mint 60 online adatbázishoz. A nemzeti program az MTA Könyvtár és Információs Központ szervezeti keretei között működik, a költségvetést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal biztosítja. További információk: http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/